KUŞ BİLEZİĞİ NEDİR, NEDEN TAKILIR? VE TAKILMA ŞEKLİ

KUŞ BİLEZİĞİ NEDİR, NEDEN TAKILIR? VE TAKILMA ŞEKLİ

En basit tanımıyla kuş bileziği kuşun kimliğidir.
Kuşun bilezik numaralarına bakarak kuşun yaşını, üreticinin bağlı olduğu derneği ve kuşun dünyaya geldiği yılı ve üreticinin bahsi geçen yılda bileziklendirdiği kaçıncı kuşu olduğunu öğrenebiliriz.

Örnek vermek gerekirse;
TKF – 22 – 1361 – 34P – 044

TKF – Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu’nun kısaltmasıdır.
22 – Kuşun 2022 yılında dünyaya geldiği anlamına gelir .
1361 – Üreticinin derneğe kayıtlı olduğu üye numarasıdır.
34P – Üreticinin bağlı olduğu derneğin kodudur (Kıvrık Gagalılar ve Kafes Kuşları Üreticileri Derneği)
044– Üreticinin 2022 yılında bileziklendirdiği 44. kuş anlamına gelir.

Her yıl için farklı bir bilezik rengi belirlenir. Böylece rakamlara bakmadan bile kuşun hangi yıl dünyaya geldiğini anlayabiliriz. Örneğin 2021 yılında pembe renkli bilezik kullanılırken, 2022 yılında turuncu bilezikler kullanılmıştır.

Her uygulamanın bir kuralı olduğu gibi bunun da en temel kuralı kuşun sağ ayağına takılmasıdır ( Yani bu demek oluyor ki kuşun yüzü bize dönük iken soldaki ayağa takılmasıdır). Bir diğer ve olmazsa olmazı yavru 10 günlük olmadan takılmalıdır. Çünkü yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede gelişimini tamamlayan yavrular bu 30 günlük süreç içinde inanılmaz bir hızla büyümekte 10 günden sonra bileziklendirme zorlaşacak hatta imkansız hale gelecektir. En uygun bilezik takma zamanı ise 10.-12. günler arasıdır. Bu süre yavrunun gelişimine göre de farklılık gösterebilir. İyi beslenmiş bir yavruya 10. günde bilezik takılması uygun olabilirken cılız bir yavru için daha fazla beklemek gerekebilir. 10 günden öncesi ise yavru çok küçük olduğundan ayağını incitme riskiniz olmakla birlikte ayak zaten çok ince olduğu için bileziğin ayakta durması da zorlaşacaktır.

Etiketler: BİLGİLENDİRME
Nisan 14, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR